VPN, Internet gibi halka açık ağlar üzerinden güvenli bir şekilde kullanıcıların kendi kurum kaynaklarına erişmelerini sağlayan bir ağ teknolojisidir. İTÜ/VPN servisi üzerinden kurulan şifrelenmiş, sanal bağlantılar; yerleşke dışındayken de İTÜ/NET içerisinde kullanılabilen hizmetlere (Yazılım Sunucusuna Erişim, Lisanslı Programlara Erişim, Lisanslama, vb.) erişiminizi sağlar. Yerleşke dışındayken İTÜ/VPN servisini kullandığınızda bilgisayarınıza otomatik olarak bir İTÜ/NET IP adresi atanır. Bu IP adresi sizin sadece İTÜ/NET içerisinde verilen hizmetleri kullanabilmenizi sağlar.
İTÜ/VPN bağlantısını etkinleştirdiğinizde bilgisayarınız ile İTÜ/NET arasında şifrelenmiş bir tünel oluşturulur. Bu bağlantı her ne kadar İTÜ VPN tarafından şifrelenmiş olsa da; internet ortamında uyulması gereken güvenlik prosedürlerine dikkat etmenizi öneririz (Güvenlik duvarı(firewall) kullanımı, anti virüs programının güncel olması vb.). VPN bağlantısı kurarken kullandığınız şifreleriniz, sadece size ait olması gereken şifrelerdir. Bu şifreleri kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir.
İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı yerleşke dışından İTÜ/NET e güvenli erişimleri sağlamak amacıyla üç ayrı VPN hizmeti vermektedir.
1-) Akademik VPN
Akademik VPN hizmeti bütün İTÜ akademik personelinin yararlanabileceği bir hizmettir. VPN hizmetinde kullanılacak kullanıcı adı ve şifre İTÜ Single Sign On sistemi dahilindedir. VPN kullanıcıları İTÜ/Mail hizmeti için kullandıkları kullanıcı adı ve şifreleri ile VPN hizmetinden de faydalanabilmektedirler. Bu hizmet SSL protokolü kullanılarak Cisco AnyConnect altyapısı üzerinden verilmektedir. Akademik VPN aynı anda 1000 kişiye kadar hizmet verebilmektedir. Akademik VPN kullanımı esnasında mensuplarımızın bütün internet erişimi İTÜ/NET üzerinden gerçekleşir. Bu nedenle dünyanın herhangi bir yerinden akademik veri tabanlarına, İTÜ kampüsleri içerisinden bağlandıkları gibi, erişim sağlayabilirler. Bu hizmetten sadece İTÜ akademik personeli yararlanabilir. Akademik-VPN hizmeti için herhangi bir başvuruya gerek yoktur. Kullanıcı isterse İTÜ Portal üzerinden kendisinin Akademik VPN hizmetini açıp/kapatabilir. Akademik VPN hizmetini kullanan bütün mensuplarımız VPN Kullanım Politikasını kabul etmiş sayılır.
Öğrenci VPN hizmeti sadece İTÜ/NET'e erişim amacıyla kullanılabilir. Örneğin İTÜ'deki lisans sunucuları aracılığı ile çalıştırılabilecek yazılımlar uzaktan çalıştırılabilir. Bu hizmetten faydalanılması durumunda sadece İTÜ/NET'e giden veriler VPN tüneli içerisinden aktarılır. Öğrenci VPN hizmeti ile akademik veri tabanlarına bağlanılamamaktadır. Kütüphane kaynakları ve akademik veri tabanlarını kampüs dışı erişimle kullanmak isteyen öğrencilerimizin, İTÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı sitesinin veritabanları sayfasında ilgili veritabanının kampüs dışı erişim adresini kullanmaları gerekmektedir. Öğrenci VPN hizmetini kullanan bütün mensuplarımız VPN Kullanım Politikasını kabul etmiş sayılır.
3-) İdari VPN
İTÜ kampüsleri dışından, İTÜ içerisindeki kaynaklara güvenli erişmek isteyen idari personelimizin kullanabileceği VPN hizmetidir. İdari VPN hizmeti sadece İTÜ/NET'e erişim amacıyla kullanılabilir. Bu hizmetten faydalanılması durumunda sadece İTÜ/NET'e giden veriler VPN tüneli içerisinden aktarılır. Bu hizmetten aynı anda maksimum 50 kullanıcı faydalanabilmektedir. İdari VPN hizmetinden faydalanmak isteyen kullanıcılarımızın bağlı bulundukları birimden onaylı bir dilekçe ile BİDB'ye başvurmaları gerekmektedir. Bu hizmet sınırlı süre ile açılabilmektedir. İdari VPN hizmetini kullanan bütün mensuplarımız VPN Kullanım Politikasını kabul etmiş sayılır.
İTÜ VPN Kurulum Videoları için Tıklayınız.
VPN Kullanım Politikası için tıklayınız.
KURULUM DÖKÜMANLARI
Portal Üzerinden VPN Hizmeti Açma/Kapama Dökümanı için Tıklayınız.
Akademik VPN Bağlantı Ayarları için Tıklayınız.
İdari VPN Bağlantı Ayarları için Tıklayınız.
Öğrenci VPN Bağlantı Ayarları için Tıklayınız.